Naslovnica BiH KS: Još se ne zna način izvođenja nastave

KS: Još se ne zna način izvođenja nastave

238

Sarajevo — Način izvođenja nastave u novoj školskoj godini u Kantonu Sarajevo još je upitan i ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Do tada, Ministarstvo obrazovanja priprema tri modela izvođenja nastave: kabinetska, online ili kombinovana nastava. Praksu kabinetske i online nastave već poznajemo, a iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo kažu da bi kombinovana nastava mogla izazvati velike probleme, javlja Federalna televizija (FTV).

Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec, ali niko još ne zna na koji će se način nastava izvoditi. Ukoliko se zbog pogoršanja epidemiološke situacije nastava vrati na online formu ili kombinovanu nastavu, iz kantonalnog Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja upozoravaju da će to biti loše za obrazovni proces.

– Nisu urađene nikakve bitne pripreme za ovu školsku godinu, nisu se edukovali nastavnici kako će primijeniti online, internet programe, platforme, kako se to radi. Nisu svi apsolutno informatički pismeni da mogu vladati svim tim alatima – navodi Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS-a.

U Vijeću roditelja Kantona Sarajevo zabrinuti su jer je ovo dosad najneizvjesnija školska godina s najmanje informacija o početku nastave. Većinu stvari, kažu, saznaju preko medija, a nedostaje i analiza dosadašnjeg iskustva online nastave.

– Podatak koji mi imamo je da jako puno djece prati nastavu s mobilnih uređaja, što je nemoguće ako se to desi da će naredna školska godina pa možda i cijela ići online, ovisno o situaciji koja bude. Ali samim tim kada imamo podatak čime raspolažu i djeca i roditelji tek onda možemo planirati vrstu i način izvođenja nastave pa kada je u pitanju i online nastava. Još uvijek nemamo podatke tih analiza – ističe Merima Bečarević, predsjednica Vijeća roditelja KS-a, prenosi federalna.ba.

Kantonalni Krizni štab i Ministarstvo obrazovanja još žongliraju s nekoliko opcija, ali su lako odlučili da predškolce vrate u vrtiće. Za starije razrede odluka je, kažu, u toku.

– Predškolske ustanove nisu sporne, one su još prije počele raditi. Osnovne i srednje škole i fakultete će se donijeti konačna odluka. Ima nekoliko scenarija – kazala je dr. Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS-a.

Vrijeme će pokazati koliko je pametno bilo prvo najmlađe vratiti u vrtiće, one kojima je najteže objasniti pandemiju i njene posljedice. U svakom slučaju, slažemo se odluku o vraćanju učenika, nastavnika, studenata i profesora u obrazovne insitucije nije lako donijeti. Podsjećamno evropske zemlje, ali i one u našem najbližem okruženju, donijeli su odluku da se nastavni proces vodi regularno.

(StarMo)