Naslovnica Politika Krug 99: Tako je i Memorandum SANU bio “nepostojeći”

Krug 99: Tako je i Memorandum SANU bio “nepostojeći”

406

Sarajevo — Asocijacija nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ saopćila je danas da nepostojeći dokument, „non-paper“ premijera Slovenije Janeza Janše, identično atribuiran kao i prije 34 godine „nepostojeći“ Memorandum SANU, bili su i jesu realpolitička platforma za razbijanje države Bosne i Hercegovine.

– A i ključni politički akteri i njihovi sljedbenici skoro su isti, podjednako kao i već viđene i opet moguće posljedice etnonacionalističkog državnog zaokruženja – genocid, udruženi zločinački poduhvati i nesagledive žrtve etničkog velikodržavnog preslagivanja na Balkanu – navodi se u saopćenju, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Ističe se da „lutanja u ondašnjoj BH javnosti, čiji su akteri vodili jalove i često projektovane manipulativne rasprave o tome da li je onaj papir ‘nepostojeći’, dok se rat uveliko pripremao, ne smiju se ponoviti u ovom historijskom vremenu, sa ovim non paper papirima“.

Zbog toga, „Krug 99“ poziva cjelokupnu akademsku zajednicu i stručnu javnost, kao i sve državotvorno orijentirane političke stranke, da se aktivno uključe u obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine na način primjeren ovom vremenu i povijesnom iskustvu.

– Ne smije ostati usamljen Željko Komšić sa državničkim „non-paper“ dokumentom kojeg je u Brisel uputio u funkciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti sve veći broj državotvorno senzibilnih političkih osoba koje su se već iskazale na javnoj sceni. A pogotovo ne od aktera civilnog društva od kojih neki još vidaju ožiljke prethodnog rata – navodi se u saopćenju.

Vjerujući u kulturu demokratskog dijaloga, „Krug 99“ je „već iskazao rezervu spram kritičkog tona Kvinte i dijela internacionalne zajednice u vezi sa Komšićevim pismom“.

– Međutim, u prilog kritičkom stavu još je čitljiviji argument iz „non-paper“ dokumenta koji je u Brisel uputio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kao uvod u „Janšin“ proskribirani dokument. Riječ je o jednako štetnom „non-paperu“ po interese Bosne i Hercegovine, činjenicom da u svojoj političkoj suštini zagovara anticivilizacijska rješenja koja za krajnji cilj imaju formiranje etničkih izbornih jedinica i izbor predstavnika u vlast kroz kriterije etničke pripadnosti – navode iz „Kruga 99“.

Dodaju da to nije građanski i demokratski uređena Bosna i Hercegovina, niti naznačene ideje predstavljaju slijed evropskih normi i vrijednosti, već klasična politička manipulacija, nimalo dobronamjernoj prema državi Bosni i Hercegovini.

– Radmanov „non-paper“ nije ništa manje opasan od „non-papera“ za kojeg se tvrdi da iza njega stoji premijer Slovenije Janez Janša. U oba slučaja cilj je isti: hoće se okončati ratni ciljevi podijele Bosne i Hercegovina na etno-teritorijalnom principu, a Balkan uvući u grotlo novih sukoba i nasilja – saopćeno je iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“.

(StarMo)