Naslovnica Uncategorized Krug 99: Pogrešno odštampani glasači listići za članove Predsjedništva!

Krug 99: Pogrešno odštampani glasači listići za članove Predsjedništva!

202

Sarajevo — Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 saopćila je da su ih članovi i prijatelji Kruga 99 koji žive u inozemstvu informisali da je na glasačkim listićima koji su počeli pristizati na njihove adrese za predstojeće izbore “naslovljena neustavna formulacija koji se tiče glasanja za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Ističu da su u izbornim listićima definisane opcije: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – bošnjački član, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – hrvatski član i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – srpski član.

– To je u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine, član 5., kao i Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 8.1, koji jasno određuju da se iz bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine bira jedan Bošnjak i jedan Hrvat, a iz bh. entiteta Republika Srpska bira se jedan Srbin. Davanje atributa na pomenuti način sugeriše da se navodno bira bošnjački član, hrvatski član i srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine odnosno da se biraju predstavnici naroda, što niti je tačno i niti ustavno. Takvom netačnom redefinicijom etničke atribucije iz temelja bi bio urušen postojeći politički sistem, demokratski sadržaj i mogućnosti demokratskog razvoja BiH. Jedina pravilna i ispravna ustavna formulacija je: “član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Bošnjak, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Hrvat i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Srbin – naglašavaju je iz ove asocijacije.

Krug 99, kako se navodi u saopćenju za javnost, iz navedenih razloga traži da Centralna izborna komisija odmah i neizostavno povuče sve neispravne glasačke listiće koji sadrže neustavne formulacije te da o svome trošku odštampa nove ispravljene glasačke listiće koji se tiču izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Ako nemaju novca, onda tražimo od Centralne izborne komisije da odštampa i plati štampanje novih, ispravljenih glasačkih listića, a da se sredstva namire tako što sebi neće isplaćivati lične dohotke ili plaće dok se ne izmire troškovi štampanja, jer se radi o grešci koju je prouzrokovala Centralna izborna komisija i koje mora vlastitim sredstvima ispraviti ovu kardinalnu grešku.

(StarMo)