Naslovnica BiH Krug 99: Komšić poslao upozorenje EU!

Krug 99: Komšić poslao upozorenje EU!

285

Sarajevo — Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 oglasila se saopštenjem u povodu “non paper” dokumenta koji je član Predsjedništva BiH Željko Komšić poslao u Brisel.

– Komšić je poslao upozorenje EU – naveli su iz Kruga 99.

Posebno su se osvrnuli na politiku koja EU vodi prema našoj zemlji.

Iz toga razloga smatraju da je “nužan jasan stav zvaničnog Brisela o tome treba li Bosna i Hercegovina odbaciti etnički sustav vlasti koji sadrži potpuni nedostatak vladavine prava, demokratije, ljudskih i građanskih političkih prava i temeljnih sloboda ili treba da dalje propada sa sadašnjim etničkim sustavom u kojem dominira sustavna diskriminacija i korupcija u različitim segmentima društva”.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je „non paper“ u Brisel u kojem je, između ostalog, naveo da je trenutno prisutan novi i jači pritisak Rusije na Bosnu i Hercegovinu, kao geopolitičku tačku, kroz prijetnje u slučaju daljeg NATO puta BiH.

Naveo je i da je uloga Evropske unije pod značajnim uticajem Hrvatske „koja nastoji producirati svoje interese kroz EU kako bi ostvarila kontinuiran uticaj na BiH, posebno kroz djelovanje HDZ-a“.

U dokumentu se navodi da su prisutni i direktni uticaji i miješanje susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije na BiH kroz političke stranke HDZ i SNSD, kao i „sistemsko urušavanje i blokiranje rada državnih institucija BiH putem kadrova koje postavljaju političke stranke HDZ i SNSD, kroz Dom naroda BiH i Vijeće ministara“.

(StarMo)