Naslovnica Mostar Krov i alem za Bajram na novoj džamiji u Zaliku

Krov i alem za Bajram na novoj džamiji u Zaliku

1091

Mostar — Nakon skoro četiri godine od polaganja kamena temeljca danas je završeno postavljanje krova i alema na prvoj munari džamije u naselju Gornji Zalik, koji slovi za jedan od najvećih džemata Islamske zajednice Mostar.

– Željeli smo da na taj način čestitamo Bajram Zaliku i Mostaru. Tim povodom večeras u 22 sata ćemo upriličiti i vatromet – kazao je Adnin Hasić predsjednik Odbora za izgradnju džamije u Gornjem Zaliku.

Otvaranje džamije će se desiti kada se projekat u potpunosti realizuje, za datum se još nije moguće vezati, no dodaje Hasić, potrudit će se da džamiju stave u funkciju za obavljanja molitvi mnogo ranije.

Sredstva osiguravaju iz više izvora tako što su osnovali “Društvo vakifa” u saradnji s Medžlisom IZ Mostar i u skladu s pravilima Vakufske direkcije.

– Projekat je podržala i kuvajtska organizacija Kuvajtske En-nedžat El-Hajrije, tako da se nadam da ćemo sa do sada prikupljenim sredstvima završiti građevinske radove na objektu džamije. Ostaje nam da osiguramo sredstva za opremanje objekta, vanjsko uređivanje te izgradnja imamskog stana – pojašnjava Hasić.

(StarMo)