Naslovnica BiH Krompira nema ili poskupljuje

Krompira nema ili poskupljuje

107
foto: Pixabay - ilustracija

Banja Luka — Vremenske neprilike, kao što su dugotrajna suša i rani mrazevi, koje su zadesile BiH ove godine negativno su uticale na proizvodnju krompira, istakli su poljoprivredni proizvođači navodeći da će cijena ovog povrća i dalje rasti, a da ga na nekim pijacama skoro i nema.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS, kazao je da je situacija u BiH u odnosu na lošu situaciju u regionu još gora, te da krompira na pijacama u RS gotovo nema.

“Postoji više razloga zašto je to tako, a prvi je taj što prošle godine krompir nije prodat, propao je i završio na deponiji te proizvođači nisu imali šta zasaditi, pa su zasadili manje ove godine”, rekao je Mastalo.

Naveo je da se trenutno veleprodajna cijena kreće oko 0,60 KM, a u maloprodaji 0,70 ili čak do 0,80 KM, te je istakao da je sigurno da će cijena krompira još ići naviše, prenosi BHRT, pozivajući se na Nezavisne novine.

Kada je riječ o situaciji u FBiH, prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, ona je ista kao i u RS, te je istakao da je suša negdje napravila pravu katastrofu.

“Kad je riječ o proizvodnji krompira, to je uvijek isto. Borimo se da se zaštiti domaća proizvodnja, da se uvedu prelevmani. Kod nas su jako mali podsticaji i zbog toga naši proizvodi propadaju”, rekao je Bićo.

Dodao je da je pandemija virusa korona prošle godine uticala na to da se proizvodnja poveća te da nastane hiperprodukcija, zbog čega je dosta krompira propalo.

“Problem je što je uvozna roba jeftinija od naše, lako će naš krompir poskupjeti, ali to nije rješenje”, kazao je Bićo.

S druge strane, uzgajivači ranog krompira kažu da nisu imali problema sa sušom, ali da im je dio uroda propao zbog kasnih mrazeva.

(StarMo)