Naslovnica Život Krležina predstava za godišnjicu Kazališta

Krležina predstava za godišnjicu Kazališta

468

Mostar — U povodu obilježavanja jubilarne 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru ansambl te pozorišne kuće pripremio je predstavu “Kraljevo”, autora Miroslava Krleže, u režiji Ivana Lea Leme, čija je premijera na programu 22. septembra u 20 sati.

Reditelj predstave Ivan Leo Lemo kazao je kako je “Kraljevo” jedno od scenski najzahtjevnijih komada Miroslava Krleže.

“To je jako složena i delikatna ekspresionistička drama iz Krležinog ciklusa ‘Legendi’ koju sam htio uraditi još od akademije. Sada, 20 godina poslije, uz pomoć Dragana Komadine oko adaptacije i dramaturgije, uspjeli smo to i realizirati i zadovoljni smo kako smo to izveli. Mislim da smo uspjeli naći način da ‘Kraljevo’ ima smisla i da korespondira i s nama lično, a i s ovim vremenom”, kazao je Lemo.

Istakao je kako je u njihovoj adaptaciji Krležinog “Kraljeva” radnja premještena u noćni klub “King's”.

“Naše ‘Kraljevo’ se sa zagrebačkog sajmišta preselilo u mračno i bučno podzemlje jer je Krleža opisujući Kraljevo zapravo opisao pakao. Taj savremeni interijer postaje snažna i sugestivna hermetična krletka u kojoj paradira makabrična povorka ljudske autodestruktivnosti kojom dirigira vlasnica kluba, MC kao utjelovljenje sila mraka”, kazao je Lemo, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dragan Komadina, koji je zaslužan za adaptaciju i dramaturgiju ove predstave, istakao je kako je “Kraljevo” uvijek bilo izazov mnogim velikim rediteljskim imenima.

Direktor HNK Mostar Ivan Vukoja dodao je kako je “Kraljevo” prvi u nizu događaja kojima će se obilježiti jubilarna godišnjica mostarskog kazališta.

“Osim toga, imat ćemo i razna prigodna igranja, a radimo i veliku monografiju koju ćemo predstaviti u Mostaru, Sarajevu i Zagrebu. Osim toga planiramo organizirati i jednu gala večer Hrvatskog narodnog kazališta Mostar na kojoj bi predstavili projekt nastavka izgradnje zgrade HNK-a u Mostaru, ali i cijeli niz drugih događaja koji će biti u čast ove 25. godišnjice”, kazao je Vukoja.

Vukoja je također istakao kako HNK Mostar već nekoliko sezona ima dramski studio mladih te kako je dio rezultata rada tog studija vidljiv i u ovoj predstavi.

“Deset polaznika tog dramskog studija glumi u ‘Kraljevu’ i smatramo kako je to i naš i njihov uspjeh. S druge strane, mislim kako će ova predstava dostojno nastaviti odličan niz saradnje između HNK-a Mostar i reditelja Ivana Lea Leme”, kazao je Vukoja.

Nakon premijerne izvedbe na sam dan godišnjice osnivanja HNK-a Mostar, prva repriza “Kraljeva” je u ponedjeljak, 23. septembra, također u 20 sati. Ulaznice za premijeru i prvu reprizu već su rasprodane, pa je već za 24. septembra planirana sljedeće prikazivanje.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Rikalo, Ivo Krešić, Ivan Skoko, Nikolina Marić, Nina Popović, Ana Ljubić, Božana Martić, Kristina Čuljak, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Marijo Bevanda, Mustafa Stupac, Lamija Šupić, Ana Dragozet i Mario Bošnjak.

Scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, a autor muzike je Zvonimir Dusper Dus.

(StarMo)