Naslovnica Mostar Krizni štab: Stanje prvooboljelog je “srednje teško”

Krizni štab: Stanje prvooboljelog je “srednje teško”

327
prim.dr. Nermin Avdić; foto. ilustracija

Mostar – Stanje prvog registrovanog oboljelog od koronavirusa u Mostaru je “srednje teško”, rečeno je u subotu na redovnoj press-konferenciji Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“On je na respiratoru, pod kontrolom je, nije mijenjano od juče stanje nikako”, rekao je novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a i član Kriznog štaba, prim.dr. Nermin Avdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, dr. Avdić je rekao kako je pacijent u pedesetim godinama, te da nije imao nikakve hronične bolesti, koje bi ga dodatno ugrozile.

Podsjećanja radi, neki internet-portali su objavili kako je taj pacijent preminuo.

Inače, prim.dr. Nermin Avdić je rekao kako su u posljednja 24 sata zabilježena dva nova slučaja koronavirusa u HNK, po jedan u Mostaru i Konjicu, odnosno da je ukupno 15 potvrđenih slučajeva zaraze tim virusom u HNK.

Tokom jučerašnjeg dana testirana su 32 slučaja iz primarnog kontakta sa oboljelima, te su dva se pokazala kao pozitivna. Dr. Avdić je to ocijenio kao dobar rezultat.

“Na dobrom smo putu da ova dva žarišta, ova dva klastera, koja trenutno su nam sada u Konjicu i u Mostaru, da smo uspjeli donekle da ih suzbijemo”, kazao je Avdić na press-konferenciji, dodajući kako ipak ne smije biti prevelik optimizam.

On je kazao i kako su rigorozne mjere, koje su vlasti uvele posljednjih dana, jedini način da se uspori epidemija koronavirusa. “Usporiti je u tom kontekstu da uvijek imamo jedan broj oboljelih, pa i u bolnici, ali kojima možemo sa našim sredstvima, mogućnostima i ljudstvom odgovoriti”, istakao je prim.dr. Nermin Avdić. Upozorio je da, ako taj broj skoči iznenada, te se odjednom pojavi 200 oboljelih, teško je onda odgovoriti na takvu situaciju.

Na press-konferenciji je rečeno i da je izdato 813 rješenja o samoizolaciji.

Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda je kazao da policija postupa po naređenju Kriznog štaba.

“Imali smo 1074 obilaska, 67 puta nismo zatekli osobe na mjestima gdje se oni moraju nalaziti”, kazao je Bevanda.

On jr podsjetio da zakon predviđa i kazne – u slučaju nepoštivanja mjera izolacije već od 500 KM, a u slučaju suprotstavljanja moguća je i kazna od godine do osam godina zatvora. Što se tiče mjere zabrane kretanja za mlađe od 18 i starije od 65, Bevanda je rekao da je moguća kazna, u slučaju protivljenja ili ponavljanja, krivično gonjenje i godinu dana zatvora.

On je rekao i da se naređenja Kriznog štaba u velikoj mjeri poštuju, te da su ugostiteljski objekti zatvoreni na vrijeme. Kazao je i da policija od subote postupa i po naređenju o zabrani kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

(StarMo)