Naslovnica Mostar Krizni štab HNK se obratio Gradu Mostaru i MUP-u

Krizni štab HNK se obratio Gradu Mostaru i MUP-u

183
foto arhiva

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), danas je, na osnovu pitanja građana i medijskih objava, pozvao nadležne službe Grada Mostara i MUP, da kontinuirano kontroliraju provedbu važećih naredbi.

“Želimo Vam skrenuti pažnju na činjenicu da su u Gradu Mostaru, a što je objavljeno u više medija, održavana javna okupljanja na kojima je prisustvovalo puno više osoba nego što je dozvoljeno prema važećim naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje je usvojila Vlada Federacije BiH, a isto se prvenstveno odnosi na rad ugostiteljskih objekata (noćnih klubova, svadbenih salona i dr.)”, navodi se u saopštenju Kriznog štaba HNK-a, koje prenosi BHRT.

Iz Štaba podsjećaju kako su za provođenje mjera u ugostiteljskim objektima i na javnim okupljanjima odgovorni vlasnici tih objekata, odnosno organizatori okupljanja.

“Možemo pretpostaviti da vlasnici objekata imaju osnove za odgovornost u najmanje dva slučaja: zato što gosti nisu nosili zaštitne maske i broj osoba bio je iznad dozvoljenog, a eventualno postoji i mogućnost da nije poštivano ni propisano radno vrijeme ugostiteljskog objekta”, napominje se u saopštenju.

Evidentno je da, smatraju u Štabu, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nisu provođene mjere radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno propisane mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

“Skrećemo pažnju da ste u obavezi kontinuirano kontrolirati provođenje važećih naredbi, te prema svojim ovlaštenjima poduzimati mjere iz okvira svoje nadležnosti, koja uključuje pokretanje krivičnih prijava protiv počinilaca za koje se postavi osnovana sumnja da ne izvršavaju naredbe u uslovima pandemije covid-19 za krivična djela kažnjiva po Krivičnom zakonu Federacije BiH”, navodi se u dopisu koji je kantonalni Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite uputio nadležnim službama Grada Mostara i MUP-u.

(StarMo)