Naslovnica Mostar Krizni štab HNK: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali sve ozbiljnija

Krizni štab HNK: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali sve ozbiljnija

302

Mostar — Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je sastanak na kojem je razmotrena epidemiološka situacija u Kantonu i aktivnosti koje Štab provodi s ciljem praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom, saopšteno je u srijedu na zvaničnoj internet-stranici Vlade HNK-a.

Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo prezentirao je podatke o broju pozitivnih na COVID-19 u HNK u posljednjih mjesec dana i njihovu strukturu prema području iz kojeg dolaze, te godinama starosti. Opća je ocjena kako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ali ipak sve ozbiljnija, a razlog za povećan broj COVID-pozitivnih osoba nije u nedovoljnosti propisanih mjera, već u njihovom nepoštivanju.

“Stoga su iznova pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, posebno držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja lične higijene i higijene prostora.

Također, od svih nadležnih institucija osobito MUP-a HNK i inspekcijskih službi zatražena je provedba pojačane kontrole i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere prevencije obolijevanja i zaštite građana”, navodi se u saopštenju.

Krizni štab iznova je naglasio kako je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave-općina, gradova, kantona i Federacije, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti kažnjivo je u skladu sa tim zakonom.

Zajednička ocjena svih članova Štaba je kako će se, ukoliko se trend povećanja broja oboljelih nastavi, predložiti donošenje novih strožijih mjera.

Na sastanku je istaknuto kako su preporuke i mjere prevencije koje je Krizni štab donio, vezano za početak nove školske godine, protekle sedmice upućene Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

Članovi Štaba razmotrili su stanje u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te njene potrebe u dijelu koji se odnosi na medicinsku i zaštitnu opremu. Također, analizirane su potrebe Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar. Naglašeno je kako je u toku nabavka novih testova za što je sredstva osigurala Vlada HNK.

Iznova je kazano kako je na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravstvo HNK, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite predložilo, a Vlada prihvatila, Odluku da će u cjelini snositi troškove vakcine protiv gripe svih zdravstvenih radnika i radnika u zdravstvu.

Naime, zbog mogućnosti istovremenog pojavljivanja COVID-19 i sezonske gripe, a s obzirom na to kako su zaposleni u zdravstvu pod povećanim rizikom od zaraze, bit će omogućeno vakcinisanje svih radnika u domovima zdravlja, bolničkim ustanovama, Zavodu za javno zdravstvo i Centru za prevenciju i vanbolničko liječenje ovisnosti, stoji u saopštenju.

(StarMo)