Naslovnica Izdvojeno Krizni štab: Građanska neodgovornost najveći problem

Krizni štab: Građanska neodgovornost najveći problem

2038

Mostar — Najveći problem u borbi sa koronavirusom na području hercegovačko-neretvanskog kantona je građanska neodgovornost, rečeno je u petak na press-konferenciji Kriznog štaba za koronavirus HNK-a, održanoj u zgradi kantonalne Vlade.

Članovi Kriznog štaba – doktori Nermin Avdić, iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a i Jurica Arapović, sa Infektivnog odjela SKB Mostar – kazali su uz ostalo kako su zabilježeni slučajevi da pojedinci samovoljno napuštaju samoizolaciju, koja im je određena kao zaštitina mjera pri povratju iz inostranstva, iz zemalja pogođenih epidemijom bolesti uzrokovane korona virusom.

Dr. Nermin Avdić je kazao da je u HNK trenutno 47 slučajeva ljudi koji se nalaze u samoizolaciji.

“Kapacitet zdravstvenih ustanova je onoliki koliko je. Ne smijemo dozvoliti nijednog momenta upravo ovim mjerama, društvenim, što manje sastajanja, što manje u grupama, da ne budemo imali odjednom veliki broj oboljelih. To bi nam bilo pogubno, jer tad zdravstveni sistem bi se raspao, ne bi mogao odgovoriti”, rekao je Avdić.

On je istakao da, ako se primijene dosene rigorozne mjere, imat ćemo jedan nizak nivo epidemije, koja će doći, ali će se na nju moći odgovoriti, sa brojem respiratora i brojem kreveta.

Dodao je kako je Sanitarna inspekcija dobila ovlaštenje da do 2000 marka kazni osobu koja krši to pravilo, te da postoji i mogućnost podizanja krivične prijave i kazne do godinu dana zatvora.

Avdić je rekao kako će, obzirom na susjedne zemlje, koronavirus doći i ovdje, samo se ne zna u kojoj mjeri.

“Ako se budemo pridržavali mjera, nećemo imati skok i odjednom imati 500 oboljelih, već ćemo imati jedan broj oboljelih koje će infektivni odjel moći prati i odgovoriti sa svojim zdravstvom i svojim kapacitetom. Ići ćemo da imamo male skokove kojima možemo odgovoriti”, zaključio je.

Doktor sa Klinike za infektivne bolesti Jurica Arapović podsjetio je da se svi oni koji dolaze iz pogođenih područja moraju javiti svome ljekaru, epidemiologu, staviti se pod zdravstveni nadzor.

“Sada imamo malo rigoroznije mjere, koje se primjenjuju i u SKB Mostar. Ono što je bitno je da smo se organizirali da budemo spremni odgovoriti koronavirusnoj infekciji i spremni smo prihvatiti takve bolesnike u koliko ih bude. Zasad ih nema što ne znači da ih neće biti večeras, sutra, za pet ili deset dana”, rekao Arapović.

(StarMo)