Naslovnica BiH Krizni štab FBIH: Opet proglasiti stanje prirodne nesreće

Krizni štab FBIH: Opet proglasiti stanje prirodne nesreće

333
Goran Čerkez

Sarajevo — Na sastanku Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva konstatovano je da je situacija teška i vrlo ozbiljna u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da se zdravstveni kapaciteti proširuju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kako bi primio oboljele, što izaziva dodatnu zabrinutost.

– Analizirali smo razloge i uglavnom oni su, kao što smo i više puta govorili, povraci sa godišnjih odmora, ali još više apsolutno nepoštivanje mjera koje su donesene od strane Kriznog štaba – kazao je Čarkez.

Navodi da institucije sistema nisu radile predloženi pojačani nadzor u mjeri u kojoj je su trebale te da trenutno imaju ozbiljnu situaciju.

– Zbog toga Krizni štab će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće. Nadam se da će FUCZ, kada dobije ovaj dokument, proslijediti Vladi i da će biti uvedeno to stanje. Pred nama je dug period, očekujemo da ovo stanje neće proći još za godinu dana – kazao je Čerkez, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Građanima je poručio da trebaju biti strpljivi i odgovorni te da poštuju mjere (distancu, masku, osobnu higijenu), da ne budu sami doktori ako imaju respiratorne simptome, te da ostanu kući, nazovu ljekare, te ne idu na posao.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rakao je da ljudi nisu svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i da ignoriranjem se neće riješiti problem, te očekuje da se svi aktivno uključe u kontrolu infekcije.

(StarMo)