Naslovnica Mostar Krizni štab CZ HNK od danas naređuje…

Krizni štab CZ HNK od danas naređuje…

1385

Mostar — Kantonalni štab civilne zaštite održao je u srijedu petnaestu vanrednu sjednicu na kojoj su učestvovali dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, saopšteno je iz Vlade HNK-a. Saopštenje prenosimo u cjelini:

Štab je donio niz naredbi i preporuka u cilju sprječavanja širenja koronavirusne infekcije u HNK koje stupaju na snagu odmah, a vrijede do 31. marta 2020. godine:

1. Naređuje se otkazivanje svih javnih skupova i drugih oblika okupljanja u skladu sa propisima o javnom okupljanju.

2. Naređuje se prekid pružanja usluga u ugostiteljskim objektima svih kategorija (restorani, pizzerije, slastičarnice, svi oblici fast-food usluga…), od čega su izuzeti: usluge proizvodnje, prodaje i dostave hrane i higijenskih potrepština, rad pučkih kuhinja, pekarnica, proizvodnja i posluživanje hrane za goste hotela, uz obavezno poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite.

3. Naređuje se prekid rada u svim ugostiteljskim objektima tipa kafića, gostionica, barova, pubova, klubova, pivnica, vinoteka, diskoteka, noćnih klubova, kasina, nargila barova…

4. Naređuje se prekid rada svadbenih salona.

5. Naređuje se svođenje organizacija sprovodnih obreda isključivo na članove uže porodice, bez organizacije ispraćaja pokojnika ispred mrtvačnica.

6. Naređuje se prekid rada sportskih kladionica, frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, fitnes centara i teretana, dječjih igraona, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijskih središta, masažnih salona i vježbaonica svih oblika, tržnih centara, kino-dvorana, pozorišta, muzeja, galerija, suvenirnica, biblioteka i čitaonica.

7. Objekti u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, obavlja dostava hrane, marketi, supermarketi, pekarnice, ljekarne i veledrogerije, benzinske pumpe, te tržnice i pučke kuhinje, kao i svi objekti koji pružaju usluge po principu šaltera (naplatne službe javnih preduzeća, matični uredi, sudski uredi, porezne uprave, poslovnice zavoda, bankovni i poštanski uredi, CIPS-ovi…), dužni su organizovati radno vrijeme kao i dosad, uz obavezno osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

8. Zabranjuju se posjete svim štićenicima u ustanovama socijalne zaštite, prije svega centrima i ustanovama za brigu o starim i nemoćnim licima, centrima i ustanovama za brigu o djeci bez roditeljskoga staranja, kao i domovima za socijalno-zdravstveno zbrinjavanje lica s invaliditetom i drugih lica.

9. Zabranjuju se posjete i izlasci svim štićenicima kazneno-popravnih zavoda.

10. Naređuje se prekid i otkazivanje svih turističkih aktivnosti te se obavezuju turističke agencije i zajednice da svoj rad usklade s ovom naredbom.

11. Snažno se preporučuje licima starijim od 70 godina života da ne izlaze bespotrebno na javna mjesta i da ne koriste javni prijevoz.

12. Snažno se preporučuje poštivanje izdanih preporuka od strane najviših autoriteta vjerskih zajednica u vezi sa okupljanjem u vjerskim objektima na službama / obredima.

13. Naređuje se pojačana dezinfekcija zdravstvenih i poslovnih površina, sanitetskih vozila i svih sredstava javnog prijevoza, potom liftova, stubišta, rukohvata, rampi za invalide…

14. Naređuje se mobilizacija svih resursa i nužno uvođenje radne obaveze u svim subjektima i za sve struke za koje se procjeni da su neophodni za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

15. Naređuje se potpuna mobilizacija cjelokupnog zdravstvenog osoblja u HNK.

16. Naređuje se organizacija rada od kuće u javnom sektoru, gdje je god to moguće, i svođenje boravka djelatnika na radnim mjestima na najmanju moguću mjeru, s akcentom na odgojno-obrazovni sistem.

17. Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite inkorporira se u Kantonalni štab civilne zaštite. Svi štabovi civilne zaštite općina / gradova zajedno sa svim njihovim resursima stavljaju se potpuno i bezuslovno na raspolaganje Kantonalnom štabu civilne zaštite.

18. Naređuje se svim subjektima, ustanovama i institucijama odnosno svim javnim i privatnim pravnim subjektima u HNK da u svakom trenutku moraju biti dostupni i na raspolaganju kako za pomoć tako i za davanje svih zatraženih informacija Kantonalnom štabu civilne zaštite.

19. Naređuje se da informiranje javnosti u vezi sa vanrednim stanjem do kojega je došlo pojavom zaraze koronavirusom ide isključivo preko glasnogovornika Kantonalnog štaba civilne zaštite, kako bi se centraliziralo i osiguralo precizno, provjereno, tačno i pravodobno informisanje javnosti. Predstavnik Štaba će se, zajedno s predstavnikom SKB-a Mostar i Zavoda za javno zdravstvo HNK, svakoga dana u 13 sati obratiti sredstvima javnog izvještavanja, u cilju stalnog i urednog informisanja javnosti o svakom daljem razvoju ove vanredne situacije.

20. Telefonski brojevi Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite (121; 063 000 121 i 036 327 387) na raspolaganju su 24 sata dnevno. U slučaju sumnje na izloženost zarazi, ili razvoja simptoma (temperatura, kašalj i stezanje u prsima), obavezno se javiti porodičnom doktoru koji će izdati rješenje o kućnoj samoizolaciji ili bolničkoj izolaciji, ovisno o svakom pojedinačnom slučaju. Lica za koja se izda takvo rješenje zakonski su zaštićena kod poslodavaca u smislu opravdanog izostanka s posla.

21. Naređuje se Zavodu za javno zdravstvo HNK da, u sklopu svojih kapaciteta, osigura ljudske resurse koji će biti stavljeni na raspolaganje Kantonalnom operativnom centru za davanje stručnih savjeta građanima.

22. Naređuje se strogo pridržavanje rješenja o samoizolaciji.

Takođe, istaknuto je kako Vlada HNK, u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u HNK i eventualne potrebe, Kantonalnom štabu na raspolaganje stavlja kapacitete Hotela Ero.

(StarMo)