Naslovnica Život Kriza: Britanska vojska će prevoziti gorivo…

Kriza: Britanska vojska će prevoziti gorivo…

118

London — Britanska vojska počet će u ponedjeljak benzinskim stanicama isporučivati ​​benzin nakon što je strah zbog nedostatka vozača tankera doveo do panike u kupovini benizan i prisilio vladu da ponudi ukidanje viza stranim kamiondžijama kako bi nadoknadili manjak.

“Gotovo 200 pripadnika vojnih tankera, od kojih je 100 vozača, bit će raspoređeno od ponedjeljka radi pružanja privremene pomoći u sklopu šire vladine akcije za dalje ublažavanje pritiska na benzinskim stanicama i rješavanje nedostatka vozača teretnih vozila”, objavila je vlada u saopćenju za javnost, prenosi AFP.

Vozači su početkom sedmice stajali u redu pred na pumpama za gorivo diljem Britanije, prazneći benzinske spremnike.

Vlada kaže da iza krize stoji nedostatak vozača tankera za isporuku goriva i neviđena potražnja.

Tokom sedmice potražnja za gorivom se stabilizirala, a pumpe se postupno ponovno opskrbljuju, ali neki dijelovi zemlje i dalje se suočavaju s ozbiljnim nedostatkom.

Vojni vozači stavljeni su u pripravnost početkom sedmice i od tada su prošli specijaliziranu obuku.

Vlada je već napravila zaokret u pogledu imigracijske politike nakon Brexita, nudeći kratkoročna ukidanja viza stranim kamiondžijama kako bi nadopunili manjak vozača.

Operateri goriva, uključujući Shell, BP i Esso, rekli su da ima “dosta goriva u britanskim rafinerijama” i da se očekuje da će se potražnja uskoro normalizirati.

Kritičari krive nerad vlade u rješavanju nedostatka vozača kamiona nakon izlaska Britanije iz Evropske unije u januaru i pandemije, zbog koje su mnogi strani kamiondžije napustili Ujedinjeno Kraljevstvo.

Osim isporuke goriva, nestašica je dovela do praznih polica supermarketa i podigla strah od isporuke hrane i igračaka za Božić.