Naslovnica Region Krivokapić spominje “državni udar”…

Krivokapić spominje “državni udar”…

302
Zdravko Krivokapić

Podgorica — Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić ocijenio je da se stanje koje zatiču u državi može sa pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom i da odlazeća vlast “sprovodi scenario spržene zemlje” kako bi novoj Vladi dodatno otežala posao.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je danas dostavio Skupštini Crne Gore, naveo da je kriza velika i da se može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.

On je ukazao da je situacija u javnim finansijama Crne Gore ozbiljna, da je administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom korona izvan kontrole, zdravstveni sistem nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti.

– Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usljed snažne ekonomske recesije, dok su građani odavno izgubili povjerenje u institucije – naveo je Krivokapić.

On je istakao da su prioriteti nove Vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su i mjere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije virusa korona, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, sloboda govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija.

(StarMo)