Naslovnica Politika Krivo, opet, “političko Sarajevo”: HNS odbacio Inzkov izvještaj UN-u

Krivo, opet, “političko Sarajevo”: HNS odbacio Inzkov izvještaj UN-u

204

Sarajevo/Mostar — Hrvatski narodni sabor (HNS) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem odbacuje, kako tvrde, neistinite navode sadržane u 58. izvještaju visokog predstavnika Valentina Inzka UN-u o implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Istovremeno, HNS apelira na propuste u iznošenju činjenica o politikama koje, javnim i agresivnim djelovanjem, rade na urušavanju temeljnih odrednica Bosne i Hercegovine i gaženju prava konstitutivnih naroda”, saopćeno je iz Ureda za informisanje HNS-a, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Iako izostavljeno u izvještaju, navodi se u saopćenju, Dejtonski mirovni sporazum narušava se brojnim izazovima, uključujući; karakteriziranjem hrvatskoga naroda manjinom; pozivima bošnjačkih stranaka za nametanjem ”komšića” na nižim nivoima vlasti; najavama bošnjačkih stranaka o kršenju Dejtonskog sporazuma na štetu Hrvata na Općim izborima 2022.; nelegalnim i nelegitimnim sazivom CIK-a; ignoriranjem nelegitimnosti člana Predsjedništva BiH; prešućivanjem politike SDA koja relativizira i spriječava implementaciju sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te politikama mržnje prema Hrvatima i opstruiranjem ustavno-zagarantiranih prava konstitutivnih naroda”.

HNS BiH podsjeća da se visokom predstavniku članom II Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma u zadatak stavlja praćenje provođenja Mirovnog sporazuma te, prema tome, naglašava da visoki predstavnik, koji u svom mandatu treba djelovati nepristrasno, mora uvažavati demokratski izražene stavove jednakopravnih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

“Predstavnici hrvatskog naroda upozoravaju na sve intenzivnije pozive za ugrožavanjem ustavnog poretka BiH i podrivanjem stabilnosti na inicijativu političkog Sarajeva. Također, ističu zabrinutost sve češćim pozivima za degradiranjem Ustava BiH i kršenjem nezavisne političke volje i prava konstitutivnih naroda. Hrvati, kao ravnopravan i državotvoran narod, neće biti saučesnici štetnih sarajevskih aspiracija te će nastaviti rad na ostvarenju razvijene, demokratske i evropske BiH”, poručuju iz HNS-a.

Posebno, dodaje se u saopćenju, u svjetlu 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir, a uvažavajući činjenicu da se visoki predstavnik u svom Izvještaju ograđuje od korištenja ovlasti i potvrđuje važnost demokratskih procesa te predstavnika koje su birali građani BiH, Hrvatski narodni sabor poziva na prepoznavanje stavova legitimnih političkih predstavnika, zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma, daljnji napredak ka članstvu BiH u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te stabilizaciju unutrašnjeg dijaloga.

(StarMo)