Naslovnica Politika Krišto o izmjenama Izbornog zakona BiH: “Nema alternative”…

Krišto o izmjenama Izbornog zakona BiH: “Nema alternative”…

318
Borjana Krišto (HDZ BiH)

Sarajevo — Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ BiH) ističe da u tom najvišem zakonodavnom tijelu u državi “svjedočimo poplavi poslaničkih inicijativa koje su utemeljene na populizmu i prikupljanju dnevnopolitičkih poena”.

U razgovoru za Fenu ocijenila je da “upravo to onemogućava konstruktivne rasprave i funkcioniranje parlamenta kao i obavljanje temeljne zakonodavne zadaće”.

Krišto je sudjelovala i na sastanku delgacija HDZ-a i SDA-a kada je dogovoreno da se oforme tri radne grupe koje bi trebale riješiti otvorena pitanja unutar BiH, a tiču se izmjena Izbornog zakona, rješavanja pitanja na nivou Federacije BiH te ispunjavanja uvjeta BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Potvrdila je da će ona biti jedna od članica radne grupe koja će pregovarati o izmjenama Izbornog zakona, a u kojoj će uime HDZ-a biti još Bariša Čolak, Josip Merdžo te predsjednik stranke Dragan Čović.

Pojašnjava da su dogovorom predviđeni rokovi u kojima bi se trebala ponuditi usaglašena rješenja o legitimnom predstavljanju u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, kao i provedba odluka Evropskog suda za ljudska prava.

– U određenoj fazi moraju biti uključeni i politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda, jer to nalaže i Ustav BiH, ali i da bi se osigurala prolaznost zakona u parlamentarnoj proceduri – pojasnila je.

Na pitanje šta se konkretno očekuje od izmjena Izbornog zakona, Krišto kaže da tu “nema alternative jer izmjene izbornog zakonodavstva moraju biti imperativ za sve kako bi se prije 2022. godine, kada će biti održani opći izbori u BiH, s jasnim pravilima zakoračilo u izborni proces”.

 

(StarMo)