Naslovnica BiH Krijumčarili migrante iz Afrike pod krinkom “vjerskog turizma”

Krijumčarili migrante iz Afrike pod krinkom “vjerskog turizma”

492
foto arhiva

Sarajevo — Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU, u čijem izvršenju su počinitelji koristili dokumente i isprave R Francuske i R Italije, koje su pripadale trećim osobama.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Jacksona Ndipa, rođenog 1968. godine u Kamerunu, nastanjenog u Francuskoj, koji se nalazi se u pritvoru i Agbora Donatusa Etaa, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanina Kameruna, koji se nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su tijekom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana skupina, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4500 i 7500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Europske unije.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH, koncem mjeseca siječnja/januara ove godine.

(StarMo)