Naslovnica Politika Krešić: Nije dobro ako BiH postane “hotspot”

Krešić: Nije dobro ako BiH postane “hotspot”

461

Mostar — Zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Mijo Krešić izjavio je kako će Bosna i Hercegovina prihvatiti sve povratnike sa stranih ratišta za koje se nesumnjivo utvrdi da su državljani Bosne i Hercegovine.

“Oni će biti tretirani prema našim zakonima i dokazima koje imamo i koji nam budu ustupljeni od naših partnerskih država. Mi smo dio globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a od samog početka, dugo smo u tom procesu i ispunit ćemo sve obaveze koje proizlaze iz našeg učešća u toj koaliciji”, izjavio je Krešić uoči predavanja o borbi protiv korupcije koje je održao u srijedu na Sveučilištu u Mostaru.

Krešić se osvrnuo i na migrantsku krizu, istakavši kako će Bosna i Hercegovina morati naći “sistemskiji odgovor” kada je riječ o sigurnosnim izazovima i migrantskom valu koji, po njegovim riječima, već dvije godine intenzivno pritiska BiH.

Situaciju dodatno otežava činjenica da nije uspostavljena vlast nakon prošlogodišnjih izbora, dodao je, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Dodao je kako očekuje da zbog vremenskih prilika ulazak ilegalnih migranata u državu uspori.

“To će nam dati vremena da neke stvari ažuriramo i da na modelu upravljanja neregularnim migracijama, uz formiranje vlasti i uz razgovor s našim susjedima, napravimo određene korektne dogovore i relacije i damo kvalitetniji odgovor na navedene probleme. Nije dobro ako Bosna i Hercegovina postane ‘hotspot’, a sve mi više izgleda da ćemo u nekom trenutku biti u takvoj situaciji”, istakao je Krešić.

(StarMo)