Naslovnica Politika Krešić: Hitno rješavati migrantsku krizu

Krešić: Hitno rješavati migrantsku krizu

346

Mostar — “Razvoj krize i povećani priliv ilegalnih migranata u BiH doveo je u pitanje unutrašnje kapacitete i resurse, te od BiH napravio zemlju nezaobilaznu na migrantskoj ruti. Iako je BiH na migrantskoj ruti, kako se tvrdi, tranzitna država, sve veći broj migranata se zadržava u BiH jer ne mogu ući u EU. Ovo je državni problem i mora mu se hitno i bez odlaganja pristupiti u državnoj nadležnosti, uz saradnju sa susjednim zemljama i EU”, mišljenja je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Upozorava da je stanovništvo BiH u mnogim područjima ugroženo, te da svakodnevno lokalne vlasti apeliraju na pomoć države i traže zaštitu. Građani strahuju od nastavka nekontroliranog rasta broja migranata, i boje se za svoje domove, imovinu i sigurnost u svojim sredinama.

“Zakoni postoje, ali se ne primjenjuju. Moramo uspostaviti mehanizme djelovanja koji će dati kvalitetniji odgovor na problem migrantske krize nego što je to bilo do sada jer je evidentno da nismo na najbolji način odgovorili problemu s kojim smo suočeni”, dodao je Krešić.

To što u BiH nije poznat tačan, pa ni približan broj migranata dodatno komplicira odgovor na ovaj problem, ali i daje sliku ozbiljnosti stanja u BiH.

“Postojeći resursi se moraju u potpunosti staviti u funkciju posebno kada je u pitanju kontrola granice. Jedan od naših fokusa je granica na istoku, kako bismo pokušali ograničiti priliv migranata, provjeravati njihove podatke i kontrolirati kretanje u BiH. Ljudski, finansijski, tehnički i smještajni kapaciteti moraju se osposobiti kako migrantska kriza ne bi prerasla u humanitarnu katastrofu. Problem migracija se u najskorijem roku mora staviti pod kontrolu, a to je teško bez funkcionalne državne vlasti”, zaključio je zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, navodi se u saopštenju za javnost HDZ-a BiH.

(StarMo)