Naslovnica BiH Krenuo Marš mira: “Tihi hod za veliku bol”

Krenuo Marš mira: “Tihi hod za veliku bol”

556
foto: RSE

Travnik — Oko 80 učesnika trodnevnog Marša mira “Tihi hod za veliku bol”, organiziranog u znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, krenulo je jutros iz travničkog naselja Karaula, a 3. novembra očekuje se njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši.

Učesnici pohoda će idućih dana proći dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u novembru 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba “Vrbanja” u Kotor-Varoši Munevera Avdić upozorila je da 27 godina nakon stradanja i dalje nepoznata sudbina ukupno 275 kotorvaroških Bošnjaka.

“Samo od 1. do 3. novembra 1992. godine, na putu kojim idu učesnici Marša mira, nestalo je 175 ljudi, od kojih 161 u mjestu Grabovica, te im se do danas gubi svaki trag. Do slobodne teritorije, odnosno do Travnika, uspjelo je doći 90 ljudi”, kazala je Avdić.

Iz Udruženja, također, poručuju i da je nužno ubrzati procese traženja nestalih i procesuiranja svih odgovornih pripadnika vojne i civilne vlasti u Republici Srpskoj.

“Uvjereni smo da informacije o potencijalnim lokacijama grobnica imaju osumnjičeni u predmetima ‘Tepić i drugi’ i ‘Peulić i drugi’ koji su aktuelni na Sudu BiH. Zločin nad nesrpskim stanovništvom Kotor-Varoši urađen je sistematski, a osumnjičeni su bili na komandnim i drugim funkcijama”, naveli su iz Udruženja.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. novembra, na centralnoj manifestaciji u naselju Večići, očekuje se obraćanje političkih i vjerskih zvaničsnika.

(StarMo)