Naslovnica BiH Krenuli lokalni izbori u BiH

Krenuli lokalni izbori u BiH

245
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo — Birališta za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini otvarena su jutros u 07.00 sati, a priliku da ostvare biračko pravo građani će imati do 19.00 sati.
Izbori se prvi put održavaju u uslovima epidemije Covid-19.

Centralna izborna komisija BiH saopćila je da poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Građani mogu glasati uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) i na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu, navode iz CIK-a.

Iz CIK-a podsjećaju da se na Lokalnim izborima 2020. godine biraju: 64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština općina u Republici Srpskoj, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u BiH i Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta – 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet Lista nezavisnih kandidata, 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.

Izbori u Mostaru će biti održani 20. decembra.

(StarMo)