Naslovnica Život Krenula mobilizacija: Uhapšeno preko 100 ljudi

Krenula mobilizacija: Uhapšeno preko 100 ljudi

145
foto: agencije

Moskva — Više od 100 osoba privedeno je širom Rusije na protestima protiv mobilizacije u srijedu, saopćila je grupa za ljudska prava, nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio prvu regrutaciju vojske Rusije od Drugog svjetskog rata.

Nezavisna grupa za praćenje protesta OVD-Info saopćila je da je upoznata s hapšenjima u 15 različitih gradova. Nedozvoljeni skupovi su nezakoniti prema ruskim antiprotestnim zakonima, prenosi Reuters.

U jutrošnjem govoru, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio kako će se u Ruskoj Federaciji provesti djelimična mobilizacija.

– Govorim o djelimičnoj mobilizaciji. Mobilisat ćemo one koji su u rezervi, koji imaju iskustvo u armiji i koji imaju iskustvo u borbama. Prije nego što budu poslani na front, proći će kroz obuku. Odluka je potpisana. Mobilizacija se organizuje od danas. Pozivam sve regije da nam pruže podršku u ovome. Želim poslati i poruku onima koji će biti mobilizirani. Bit će im garantovani isti uslovi kao i vojnicima koji su tu pod ugovorom – rekao je Putin, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)