Naslovnica BiH Kreće suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH

Kreće suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH

399
Dragan Mektić

Sarajevo — Draganu Mektiću, bivšem ministru sigurnosti BiH u Vijeću ministara BiH, danas u Sudu BiH počinje suđenje.

Tužilaštvo BiH ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a proces počinje čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane. Osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i nekadašnji šef Ureda ministra sigurnosti Igor Golijanin, pomoćnik ministra Samir Agić te Edin Garaplija u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Njih optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo “visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH”.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Nakon što je krajem 2019. godine protiv Mektića Državno tužilaštvo podiglo optužnicu on je optužio tužiteljicu Gordanu Tadić.

– To je njena lična osveta za sve ono što sam govorio o Tužilaštvu BiH kao kriminalnoj i korumpiranoj pravosudnoj instituciji. Znao sam to i o tome sam govorio, rekao je Mektić koji je za N1 rekao da Državno tužilaštvo protiv njega pet godina provodi istrage i da je optužnica podignuta na kraju njegovog mandata.

(StarMo)