Naslovnica Region Kreće rekonstrukcija vlade u Crnoj Gori – Krivokapić sazvao stranke

Kreće rekonstrukcija vlade u Crnoj Gori – Krivokapić sazvao stranke

114
Zdravko Krivokapić

Podgorica — U Podgorici je počeo sastanak premijera Zdravka Krivokapića sa predstavnicima partija vlasti “na temu rekonstrukcije Vlade Crne Gore”.

Kako je ranije najavljeno, premijer Krivokapić predstaviće danas liderima parlamentarne većine plan rekonstrukcije Vlade koji podrazumijeva i konačan broj resora i potpredsjedničkih funkcija.

Rekonstrukciju Vlade tražili su Demokratski front i Demokratska Crna Gora, koji u parlamentu zajedno imaju 37 od ukupno 41 poslanika, koliko je potrebno za parlamentarnu većinu. Ovakvoj odluci se protivi treći i najmanji član vladajuće većine – Građanski pokret URA, koji insistira na ekspertskoj Vladi i njegov poslanički klub bliži je nekim drugim opcijama u slučaju da ne bude dogovora.

Demokratski front i Demokrate su 15. septembra objavili da su postigli dogovor o neophodnosti rekonstrukcije Vlade Crne Gore na način da, umjesto dosadašnjih 12, ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri. DF je izašao i sa konkretnim prijedlogom da Nebojša Medojević bude koordinator bezbjednosnog sektora umjesto Dritana Abazovića, sa nešto većim ovlašćenjima. Rekonstrukcija predviđa da političke partije kandiduju svoje predstavnike, ali se tom prijedlogu oštro protive poslanici URA-e.

Krivokapić je nakon prvog kruga razgovora, koji su održani prethodne sedmice kazao da će rekonstrukcija Vlade biti zasnovana na nekoliko principa. Jedan je da predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju. Vlada će, kako je rekao premijer, imati tri potpredsjednika.

“Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade”, naglasio je Krivokapić.

 

(StarMo)