Naslovnica Život Kreće jubilarno “Berlinale”

Kreće jubilarno “Berlinale”

493
foto arhiva

Berlin — Projekcijom filma “My Salinger Year” kanadskog režisera Philippea Falardeausa u Berlinu večeras započinje 70. Međunarodni filmski festival, poznatiji kao ‘Berlinale’.

“Sretni smo da festival napokon počinje”, rekao je umjetnički direktor festivala Carlo Chatrian, koji zajedno s Mariettom Rissenbeek od ove godine prvi puta vodi festival.

Novi dvojac, koji je na ovom mjestu zamijenio dugogodišnjeg direktora Berlinalea Dietera Kosslicka, je kao prvu mjeru smanjio broj filmova s 400 na 340. Berlinaleu se posljednjih godina predbacivalo i kaskanje za ostala dva važna filmska festivala, onome u Veneciji i Cannesu i gubitak na važnosti.

Osim smanjenja broja filmova, novi Berlinale će, kako je najavio novi umjetnički voditelj Chatrian koji je dosad vodio filmski festival u Locarnu, imati i nekoliko programskih sekcija manje poput programa “Izvan konkurencije”, te “Kulinarske kinematografije”.

U glavnom programu bit će prikazano 18 filmova. Berlinale traje do 1. marta, a dan ranije će biti dodijeljene i festivalske nagrade.

(StarMo)