Naslovnica BiH Krajem godine gotov put Neum-Stolac

Krajem godine gotov put Neum-Stolac

147
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Radovi na saobraćajnici Neum-Stolac odvijaju se planiranom dinamikom. Kad budu završeni, što se očekuje krajem ove godine, ne samo da će se voziti modernom cestom kojom će se u Stolac na primjer stići za tridesetak minuta, nego će konačno Neumu otvoriti i druge mogućnosti, posebno što se tiče jačanja privrede.

Rijetko ko je vjerovao da će doći vrijeme u kojem će veoma lošu cestu preko Svitave zamijeniti moderna magistralna cesta Stolac – Neum. Tim više jer se na nju čekalo tridesetak godina. Dionica duga 36 kilometara podijeljena je na sedam lotova, a trenutno se radi na njih četiri. Broćanac-Prapratnica i Stolovi-Drenovac su u završnoj fazi i u julu će biti u funkciji.

– Ostaju lotovi 5 i 6, koji će biti u toku gradnje. Tu će se izvoditi zemljani radovi u dužini od 10 kilometara. Ostalih 26,5 km možemo konstatirati da ćemo tokom ove ljetne sezone moći koristiti, ali treba voditi računa da je to još uvijek cesta u izgradnji – ističe Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste FBiH, javila je FTV.

Novi put ne samo da će povezati Neum s unutrašnjosti naše zemlje i skratiti putovanje, nego će turiste poštedjeti višesatnih čekanja na graničnim prelazima s Republikom Hrvatskom.

– Očekujemo najkasnije do kraja maja da ćemo imati završenu cestu u punom profilu od Hutova do Neuma. To je nekih 18 kilometara gdje će nam se tek tada vidjeti koliko smo stvarno dobili sa tom cestom – kaže Dragan Jurković, načelnik Općine Neum (HDZBiH).

Međutim, problema ima za nekolicinu mještana u selima neumskog zaleđa. Nisu zadovoljni postojećim saobraćajnim rješenjima i priključcima na cestu u mjestu Vinine koji su, kažu, mimo dogovora, izmješteni na udaljeniju lokaciju.

– Nije to 300 metara, to je pola kilometra i ljudi koji tu žive, njima su presječena imanja. Čovjek s traktorom mora preći tih 500 metara u odnosu na mjesto gdje je uvijek silazio – naglašava predstavnik mještana Stojan Šutalo.

Isaković ističe da je u 2018. održana zadnja javna rasprava u vezi s pribavljanjem građevinske dozvole za izgradnju puta, te da tokom tih javnih rasprava, kako tvrdi, nije bilo nikakvih primjedbi lokalne zajednice.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)