Naslovnica Mostar Kraj štrajka zdravstvenih radnika HNK-a?

Kraj štrajka zdravstvenih radnika HNK-a?

517
Nevenko Herceg

Mostar — Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg izjavio je u petak da je kantonalna Vlada na današnjoj telefonskoj sjednici donijela konačnu usaglašenu odluku oko prihvatanja prijedloga dogovora sa sindikatom zdravstvenih radnika, odnosno sa sindikatom nedoktorskog osoblja.

Dodao je kako se nada da će sindikat na svojim tijelima tokom popodneva ili ovaj vikend to i prihvatiti, jer su, kako je kazao, to usaglasili sa čelnim ljudima sindikata, te da će se ta priča formalizirati kroz narednih sedam dana.

“Nadam se da će i sindikat i njihovi članovi biti zadovoljni, a na kraju i građani kojima je kroz ovaj štrajk jednim dijelom bila uskraćena zdravstvena usluga, te da ćemo potpuno normalizirati stanje u zdravstvenom sektoru, posebno u ovom vremenu pandemije”, poručio je Herceg, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Komentirajući odgađanje jučerašnje sjednice Vlade HNK na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda trebala biti i imenovanje v.d. komesara policije HNK, Herceg je kazao kako je specifičnost koju ima Hercegovačko-neretvanski kanton kroz zadnjih desetak godina nataložila niz otvorenih pitanja, a da je među njima svakako i pitanje komesara policije.

“Tu sva kantonalna tijela trebaju dati svoj odgovor, prije svega Skupština treba pokrenuti proceduru izbora nezavisne komisije za izbor i reviziju koje će pokrenuti oglas za izbor komesara, provesti tu proceduru i Vladi dostaviti putem resornog ministarstva prijedlog komesara policije. Do tada ova situacija nalaže da mi unutar Ministarstva, unutar Vlade, nađemo jedno privremeno rješenje kako se ne bi suočavali sa situacijama koje smo imali do sada ili da bi preduprijedili prije svega javni red i mir i sigurnost naših građana”, poručio je Herceg.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u HNK, premijer je kazao kako je ona svakim danom sve bolja, da se bilježi manji broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, i da su se time stekli uslovi za kontrolirano popuštanje rigoroznih i restriktivnih mjera, prije svega onih koje su vezane za policijski sat.

Dodao je kako je poslao poruku i federalnim tijelima koja su za to nadležna te da se nada kako će već iza prvomajskih praznika biti donesena odluka o popuštanju mjera.

(StarMo)