Naslovnica Politika Kraj jedne velike karijere – Umro je Bob Dole…

Kraj jedne velike karijere – Umro je Bob Dole…

209
Bob Dole

Washington — Bob Dole, bivši vođa republikanske većine u američkom Senatu i posljednji iz generacije iz Drugog svjetskog rata koji je bio nominovan za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) preminuo je danas u 98. godini.

Vijest o njegovoj smrti objavila je Fondacija “Elizabeth Dole” i njegova porodica. Nije objavljeno gdje je preminuo. On je u februaru objavio da ima karcinom pluća u četvrtoj fazi i da počinje liječenje.

Republikanac Dole je bio jedna od najtrajnijih političkih ličnosti u posljednjim decenijama prošlog stoljeća, koja je odigrala značajnu ulogu i u američkoj unutrašnjoj i vanjskoj politici, posebno i na Balkanu.

Robert Bob Dole je na poziciji američkog senatora iz savezne države Kansas bio od 1969.do 1996. godine, a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Sa provedenih četvrt vijeka u Senatu bio je lider svoje stranke s najdužim stažom tamo, sve dok Mitch McConnell iz Kentuckyja nije nadmašio taj rekord u junu 2018.

Bio je kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976. godine.

 

(StarMo)