Naslovnica Život Kraj evakuacije prije roka

Kraj evakuacije prije roka

120
Afganistanci pokušavaju ući na kabulski aerodrom; foto: Reuters - ilustracija

Kabul — Talibani su rasporedili dodatne snage oko aerodroma u Kabulu kako bi spriječili okupljanje velikog broja ljudi nakon razornog samoubilačkog napada koji se dogodio prije dva dana, dok se masovna evakuacija pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država zaustavlja prije predviđenog roka 31. augusta.

Nove kontrolne tačke postavljene su na cestama koje vode do aerodroma, a na nekima su uniformirani talibanski vojnici s naočalama za noćno osmatranje, javio je danas Associated Press, a prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Područja gdje se u posljednje dvije sedmice okupljao veliki broj ljudi, u nadi da će pobjeći iz zemlje nakon što su upravljanjem Afganistanom preuzeli talibani, sada su uglavnom prazna.

U samoubilačkom napadu koji se odgodio u četvrtak ubijeno je 170 Afganistanaca i 13 pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država, a postoji zabrinutost da bi se Khorasan ogranak takozvane Islamske države (IS), koji važi za najradikalniji među talibanima, mogao izvesti novi napad.

Američka vojska saopćila je danas da je u napadu bespilotnom letjelicom ubila militanta IS-a, nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio odmazdu za napad ispred aerodroma.

Mnoge zapadne zemlje već su završile operacije evakuacije prije isteka roka 31. augusta kada je najavljeno povlačenje svih američkih trupa iz Afganistana.

(StarMo)