Naslovnica Region Kosovski premijer: Oduzimamo “sve nelegalne registarske tablice”

Kosovski premijer: Oduzimamo “sve nelegalne registarske tablice”

114
Albin Kurti

Priština — Kosovski premijer Albin Kurti je izjavio da zvanična Priština nije željela da uspostavi recipročne mjere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi u ponedeljak (20. septembar) akcije na graničnim prelazima na sjeveru Kosova koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

Premijer Kurti naveo je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na sjeveru nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se “radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija”.

“Kao premijer svih građana Kosova, uvjeravam vas da današnje radnje nadležnih organa za sprovođenje ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmjerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju namjeru da povrijede pravo na slobodno kretanje srpskih građana ili da izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Kako juče, danas ili sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbjedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je rekao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova oduzima “sve nelegalne registarske tablice”.

(StarMo)