Naslovnica Region Kosovski ministar: Akcija je bila protiv švercera

Kosovski ministar: Akcija je bila protiv švercera

74
foto arhiva

Priština — Akcija policije i carine na Kosovu je bila usmjerena protiv krijumčarenja robe i utaje poreza, a kosovske vlasti su posvećene stabilnoj i funkcionalnoj zemlji u kojoj niko ne može da bude iznad zakona, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla).

“Ova akcija je dio borbe protiv organizovanog kriminala na cijeloj teritoriji Kosova i ni na koji način nije usmjerena protiv građana ili određenih lokacija”, rekao je Svečlja na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je istakao da je na sjeveru, gdje živi većinski srpsko stanovništvo, došlo do neobuzdanog nasilja “kriminalnih struktura”.

Direktor policije Kosova Samedin Mehmeti je rekao da je akciji protiv krijumčarenja robe prethodila istraga koja je trajala oko godinu dana, te da je policija trebala da izvrši pretres na 26 različitih lokacija, od kojih su pet bile u Sjevernoj Mitrovici, a četiri u Zvečanu.

Međutim, zbog otpora građana u sjevernim opštinama, policija nije uspela da akcije sprovede do kraja na osam lokacija.

„Sumnja se da je došlo do curenja informacija u vezi sa operacijom. Ovo se istražuje”, rekao je Mehmeti.

Naime, policijska akcija naišla je na protivljenje u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, dvije od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Mehmeti je naveo da su okupljeni bacali čvrste predmete na policiju, da je bilo upotrebe vatrenog oružja, te ručnih bombi.

(StarMo)