Naslovnica Region Kosovska vlada “odgodila” mjere, zbog kojih je Vučić uvijeno prijetom čak i...

Kosovska vlada “odgodila” mjere, zbog kojih je Vučić uvijeno prijetom čak i ratom

138
Albin Kurti

Priština — Kosovska vlada saopćila je u nedjelju navečer, uoči stupanja na snagu mjera kojima se uvodi zabrana ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i regulisanja registarskih oznaka, da je spremna odgoditi primjenu tih odluka do 1. septembra – javlja N1.

Do tada se očekuje “uklanjanje barikada i uspostava pune slobode kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova”.

Saopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog ambasadora u Prištini Jeffreya Hoveniera.

Amwerički diplomata je kosovskim vlastima kazao da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (KFOR) javila je u nedjelju da je sigurnosno stanje na sjeveru KiM-a napeto, da je pomno prati stanje i “spremna je intervenisati ako stabilnost bude ugrožena”.

Kosovo je namjeravalo uvesti recipročne mjere, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

(StarMo)