Naslovnica Region Kosovo uvodi obavezni vojni rok

Kosovo uvodi obavezni vojni rok

601

Priština — Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas uvođenje obaveznog vojnog roka i ulaganja u odbranu, jer, kako je ocijenio, postoje oni koji žele nanijeti štetu Kosovu.

Kurti je u prvom obraćanju pripadnicima Bezbjednosne snage Kosova (BSK) od kada je preuzeo funkciju premijera, povodom 12. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova naveo da je ulaganje u odbranu “realnost u kojoj živimo”.

“Naša je dužnost da ojačamo državu. Moramo se suočiti sa vremenom kakvo jeste, to kažem znajući da je mir u regionu krhak. Niko ni poslije 20 godina nije priznao zločin i genocid”, naveo je Kurti, prenijeli su bh. mediji.

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da su oružane snage Kosova proizvod borbe za slobodu, prenosi RTCG.

“Žrtvovali ste se u trenutku kada ste odlučili da obučete ovu uniformu. Nema veće žrtve od borbe za svoju državu. Budite ponosni na sebe. Radit ćemo bez prestanka da Kosovo postane sigurna, ekonomski razvijena zemlja”, rekla je Osmani.

Dodala je da članstvo u NATO ostaje cilj kosovskih institucija.

Prije obraćanja starješinama i pripadnicima BSK, Osmani i Kurti su u prostoru između zgrada Vlade i Skupštine Kosova, uz zvuke himne, prisustvovali podizanju zastave Kosova.

Potom su u selu Prekaze u opštini Srbica položili cvijeće na grobove prvog komandanta OVK Adema Jašarija i članova njegove porodice, a zatim i vijence na grob prvog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, i Adema Demaćija.

To je, inače, prvi put da je Kurti obišao grob Ibrahima Rugove i položio cvijeće.

Poslije toga je održana svečana sjednica parlamenta.

(StarMo)