Naslovnica Region Kosovo: Ukida se karantin u nekoliko gradova

Kosovo: Ukida se karantin u nekoliko gradova

217
foto arhiva

Priština — Vlada Kosova na dužnosti saopštila je da je ukinuta odluka o zabrani ulaska i izlaska u Klini, Vitiji i Mališevu, a na zahtjev Ministarstva zdravlja.

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti prethodno je saopštio da je od nedjelje, 3. maja, karantin ukinut i u Prištini, a isto su saopštili i gradonačelnici Prizrena i Sjeverne Mitrovice, Mutaher Haskuka i Goran Rakić. Karantin je takođe ukinut i u Zvečanu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Inače, Ustavni sud Kosova je 1. maja, odlučujući o zahtjevu opozicione Demokratske partije Kosova, proglasio neustavnom odluku Ministarstva zdravlja o proglašenju opštine Prizren zonom karantina, navodeći da je ministarstvo prekoračilo zakonske nadležnosti.

Od 4. maja na Kosovu stupaju na snagu nove, ublažavajuće mjere. Ukidanje ograničenja kretanja i otvaranje privrede sprovest će se u tri faze.

Prva faza počinje 4. maja i trajat će do 18. maja. U tom periodu, građani će moći da izlaze vani tri sata dnevno, umjesto dosadašnjih sat i po. Takođe, što se privrede tiče, djelimično se otvoraju građevinska preduzeća, trgovina automobilima, agencije za nekretninu, trgovina na malo i slično.

Druga faza od 18. maja do 2. juna predviđa otvaranje trgovine na malo, stomatoloških i fizioterapeutskih ordinacija, frizerskih salona, zelenih pijaca, hrane (za ponijeti), željezničkog i javnog saobraćaja.

Treća faza od 2. juna predviđa stupanje u rad međugradskog saobraćaja, taksista, gastronomije, polaganje maturskih ispita, otvaranje bioskopa, pozorišta i slično.

Ukupan broj oboljelih od COVID-19 na Kosovu je 823, a izliječenih je 336. Od korona virusa preminulo je 24 osobe. Posljednjih dana broj oboljelih je znatno u padu.

(StarMo)