Naslovnica Region Kosovo: Traže testiranje prosvjetnih radnika

Kosovo: Traže testiranje prosvjetnih radnika

192

Priština — Početak nove školske godine na Kosovu odložen je za 14. septembar, saopštio je ministar obrazovanja i nauke Ramë Likaj, nakon sastanka sa predstavnicima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, sindikata obrazovanja i saveta roditelja.

“Cilj je da se pripremimo najbolje što možemo, da brinemo o zdravlju naše dece, naših učenika, prosvjetnih radnika i svih građana Kosova”, rekao je ministar Likaj, porenosi Radio Slobodna Evropa.

Vlada Kosova je u srijedu odobrila plan za početak nove školske 2020/2021. godine na prijedlog Ministarstva obrazovanja i nauke, koji se od 1. septembra trebao odvijati u tri faze usled pandemije korona virusa.

Međutim, Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu (SBASHK) zatražio je u četvrtak da se početak nove školske godine odloži za 10 dana.

Predsjednik tog sindikata Rrahman Jasharaj izjavio je za Radio Slobodna Evropa da škole nisu završile pripreme uoči početka nove školske godine u vrijeme pandemije korona virusa.

Ujedinjeni sindikat za obrazovanje, nauku i kulturu je tražio da Vlada Kosova i nadležno Ministarstvo obrazovanja i nauke osiguraju dezinfekciona sredstva i da se mjeri temperatura učenicima.

Takođe, ovaj sindikat traži da se osigura dežurno medicinsko osoblje za obrazovne institucije koje imaju više od 500 učenika, te da se omogući testiranje prosvjetnih radnika na korona virus.

Na Kosovu su sve obrazovne institucije zatvorene 12. marta nakon što je Vlada Kosova uvela rigorozne mjere u cilju sprječavanja širenja korona virusa, a potom je Ministarstvo obrazovanja odlučilo organizirati nastavu na daljinu pa je na taj način završena školska 2019/2020. godina.

(StarMo)