Naslovnica Region Kosovo: Pala vlada

Kosovo: Pala vlada

416

Priština — Nakon nepuna dva mjeseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepovjerenje Vladi Albina Kurtija, na zahtjev njegovog koalicionog partnera – Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Glasanje je uslijedilo nakon cjelodnevne rasprave koja se vodila uglavnom između poslanika vladajućih partija – pokreta Samoopredjeljenje i DSK, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odmah nakon sjednice Skupštine, premijer na dužnosti Kurti smijenio je prvog zamjenika premijera Avdullaha Hotija iz redova Demokratskog saveza Kosova, saopšteno je poslije ponoći iz Vlade Kosova.

I pored poziva pokreta Samoopredjeljenje da se ne ruši Vlada u trenutku kada se Kosovo suočava sa korona virusom, 82 poslanika glasalo je “za”, 32 “protiv”, a jedan glas je bio “uzdržan”.

Predsjednica Skupštine Vjosa Osmani, inače iz redova DSK, izjasnila se protiv prijedloga njene partije.

Sjednicu je inicirao koalicioni partner Albina Kurtija, DSK, uz obrazloženje da među njima nema saradnje koje bi trebalo biti.

Odnosi među njima su posebno pogoršeni kada je Kurti smijenio prošle sedmice njihovog ministra policije Agima Veliua, jer je podržao prijedlog predsjednika Kosova Hashima Thacija o uvođenju vanrednog stanja zbog korona virusa, čime se Kurti protivi smatrajući da njegova vlada drži situaciju pod kontrolom.

(StarMo)