Naslovnica Region Kosovo obilježava Dan oslobođenja

Kosovo obilježava Dan oslobođenja

356

Priština — Kosovo u petak obilježava 21. godišnjicu od ulaska NATO snaga. Ovaj dan, 12. juni, obilježava se i kao Dan slobode i oslobođenja Kosova.

Tim povodom kosovski rukovodioci odali su počast ispred spomenika posvećenom stradalim vojnicima KFOR-a na Kosovu od 1999. godine, a održana je i svečana sjednica Skupštine Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Prije 21. godinu ostvaren je san mnogih generacija koje nisu samo sanjale slobodu, već su se i borile za nju, ubijeđeni da politika istrebljenja i režimsko nasilje nikada ne može da ugasi volju naroda da živi slobodno”, kazala je predsjednica Skupštine Vjosa Osmani tokom sjednice.

“Tog dana na Kosovu su ušle prve NATO trupe nakon 78 dana bombardovanja jugoslovenskih vojnih i policijskih ciljeva, nada je trijumfovala. Kosovo je vidjelo svjetlost slobode, a građani su doživjeli ono što se zove kao Dan slobode ili Dan oslobođenja”, dodala je ona.

I premijer Kosova Avdullah Hoti je prilikom odavanja počasti ispred spomenika posvećenom vojnicima KFOR-a, rekao da je ovo poseban dan za Kosovo.

“Na ovaj dan, svako od nas se prisjeća entuzijazma i emocija građana na dan kada su ušle NATO snage na Kosovu. Zahvalni smo našim međunarodnim partnerima za slobodu koju danas uživamo”, kazao je Hoti.

Nakon zračne intervencije koja je trajala 78 dana, na Kosovu su 12. juna 1999. ušle NATO snage, oko 55 hiljada pripadnika iz 36 država. Do toga je došlo nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma, čime je završen rat na Kosovu.

Iz KFOR-a su u petak saopštili da je dramatično poboljšanje bezbjednosti na terenu dovelo je do progresivnog smanjenja veličine KFOR-a sa 55.000 u 1999. godini na oko 3.500 u sadašnjem trenutku. Vojnici iz dvadeset i sedam zemalja pod komandom italijanskog generala majora Michele Risija predstavljaju jaku, vjerodostojnu i odvraćajuću snagu i sada pokazuju isti duh, posvećenost i entuzijazam svojih prethodnika.

Misija KFOR-a ostaje nepromijenjena i dalje ostaje neizostavan faktor stabilizacije za budućnost Kosova i za regionalnu bezbjednost.

“Čvrsto vjerujem da je stabilna situacija iz perspektive bezbjednosti neophodan uslov za dijalog i saradnju. KFOR će i dalje davati svoj doprinos premoštavanju situacije ka svjetlijoj budućnosti najmlađih generacija Kosova”, izjavio je general Risi povodom godišnjice KFOR-a.

(StarMo)