Naslovnica Region Kosovo: Novih pet smrtnih slučajeva

Kosovo: Novih pet smrtnih slučajeva

234
foto: arhiva - ilustracija

Priština — Na Kosovu je u posljednja 24 sata zabilježeno pet smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 a od početka epidemije je 556 pacijenata preminulo, saopšteno je 5. septembra iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Takođe, od ukupno 464 testiranih uzorka još 117 osoba je pozitivno na korona virus, čime se broj inficiranih povećao na 14.027. Trenutno je 3.040 aktivnih slučajeva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu, ministar zdravlja Armend Zemaj je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da mjere Vlade Kosova u cilju sprječavanja širenja korona virusa ostaju na snazi do daljneg iako je zabilježen blagi pad novoinficiranih slučajeva.

On je, nakon sastanka sa Odborom za upravljanje pandemijom, rekao i da se Kosovo suočava sa ozbiljnim izazovima, te napomenuo da svi moraju biti oprezni uoči početka nove školske godine.

Ministarstvo obrazovanja je odložilo početak školske godine na Kosovu do 14. septembra kako bi se obrazovne institucije što bolje pripremile za povratak đaka u škole usljed epidemije korona virusa.

Takođe, na snazi je mjera o zabrani okupljanja na javnim mjestima uključujući privatne proslave.

Zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata u periodu od 22.30 naveče do 5 sati ujutro. Obavezno je i nošenje maski, te održavanje fizičke distance od dva metra.

(StarMo)