Naslovnica Region Kosovo: Marš podrške Bosni i Hercegovini

Kosovo: Marš podrške Bosni i Hercegovini

175
foto: RSE

Prizren — U znak podrške Bosni i Hercegovini, u kosovskom gradu Prizrenu je održan marš građana, koji su na ovaj način izrazili zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u BiH.

“Kosovo je uz Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi i ostali su uz BiH i nikada nećemo pristati na prekrajanju granica na silu i na status u Evropi koji bi neki htjeli da nam nametnu”, poruka je sa ovog skupa, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Stotinjak, najviše mladih iz skoro svih nacionalnih zajednica iz ove i opštine Dragaš, sa jasno ispisanim parolama marširalo je centrom grada da bi na kraju pored Bistrice održali kratak govor na bosanskom, albanskom i turskom jeziku.

“Mi smo za suživot, razumijevanje i međusobno uvažavanje. Spremni smo sarađivati sa svima koji nas uvažavaju i smatraju ravnopravnim. Ne tražimo veća prava od bilo koga, ali nećemo pristati ni manje od onoga što sljeduje i druge narode u Evropi”, kazao je Alis Bahšani, v.d. predsjednika “Naše inicijative”, političkog subjekta, koji je organizator ovog skupa.

Bahšani je kazao da ovaj zahtjev “treba da poštuju i oni koji žele da razumiju kako smo mi autohtoni evropski narod i da ne namjeravamo odavde igdje ići”.

Skup, kojeg nisu pratili čelnici ostalih bošnjačkih političkih stranaka, protekao je mirno i nije zabilježen nijedan incident.

Od oko 30.000 Bošnjaka, koliko prema zvaničnim podacima živi na Kosovu, skoro dvije trećine ih je u prizrenskom regionu.

(StarMo)