Naslovnica Region Kosovo: Majka i dvije kćerke optužene za pridruživanje ISIL-u u Siriji

Kosovo: Majka i dvije kćerke optužene za pridruživanje ISIL-u u Siriji

357
foto arhiva

Priština — Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu u Osnovnom sudu u Prištini protiv tri žene – dvije kćerke i njihove majke.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog dela “organizovanje i učestvovanje u terorističkoj grupi”.

U saopštenju Specijalnog tužilaštva navodi se da su tri optužene “učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se militantnoj organizaciji Islamska država (ID)”.

Suprug optužene M. T. bio je u Siriji nekoliko mjeseci i vratio se, a za kratko vrijeme čitava porodica se pridružila ratovanju za ID, iako su znali da je to protivzakonito. Optužena V. T. D. je sa suprugom i kćerkom 05. oktobra 2014. preko granicnog prelaza Elez Han napustila Kosovo. Oni su zatim sa aerodroma u Skoplju otišli u Tursku, a potom u Siriju, navodi se u saopštenju.

“Optužena M. T. je sa suprugom 4. novembra 2014. otputovala u Siriju na isti način kao i V. T. D, dok je optužena Š. T., majka optuženih M. T. i V. T. D., 21. septembra 2015, zajedno sa svoja dva sina, preko međunarodnog aerodroma u Prištini otputovala u Tursku, pa odatle u Siriju”, piše Koha.

Optužene majka i dvije kćerke u Siriji su mjesečno dobijale novac od ID “za pružanje logističkih usluga”, sve dok ID nije doživeo totalni poraz. Njih tri su se tada predale kurdskim snagama, koje su ih deportovale na Kosovo 24. maja ove godine.

(StarMo)

(StarMo)