Naslovnica Region Kosovo je “u srcima cijele porodice Biden”

Kosovo je “u srcima cijele porodice Biden”

121

Washington — Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden prihvatio je jednu od najvećih počasti na Kosovu u ime svog pokojnog sina, rekavši da je balkanska država “u srcima cijele porodice Biden”.

Na svečanosti ovog vikenda, predsjednica Kosova Vjosa Osmani uručit će posmrtnu predsjedničku medalju za vladavinu prava Beau Bidenu, koji je bio na Kosovu 2001. godine kako bi pomogao u uspostavljanju pravosudnih institucija zemlje i vladavine prava, javlja NBC.

“Beauov rad na Kosovu bio je od srca. Zaljubio se u zemlju”, rekao je Biden u video poruci koja će biti emitovana tokom svečanosti u nedjelju, 1. augusta 2021. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“U to vrijeme, Kosovo je još uvijek nosilo svježe rane i pravosudni sistem oblikovan decenijama totalitarne vladavine. Međutim, Beau je mogao da vidi šta se sve može učiniti, Beau je već tada mogao da vidi budućnost vaše ponosne zemlje”, poručio je Biden.

Rekao je da je njegov sin “samo jedan od mnogih” ljudi posvećenih nezavisnosti Kosova, te da je prihvatio tu čast u ime svih koji su pomogli u izgradnji institucija te zemlje u posljednje dvije decenije.

Dodao je i da je zadovoljan što može osigurati Kosovu da “u roku od nekoliko sedmica” dobije američke doze Pfizerove vakcine protiv COVID-a 19.

(StarMo)