Naslovnica Region Kosovo i dalje ne dozvoljava utakmicu Zvezde

Kosovo i dalje ne dozvoljava utakmicu Zvezde

255

Priština — Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) zatražila je od Fudbalskog saveza Kosova (FSK) da povuče zahtjeve kosovskim sigurnosnim institucijama i tako dopusti fudbalsku utakmicu Crvene Zvezde i Trepče na sjeveru Kosova 5. oktobra.

Pismo FIFA-e je potpisao Mattias Grafstrom, zamjenik generalnog sekretara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Za Fudbalski savez Kosova tako nešto i dalje je neprihvatljivo.

“Izgleda da nije uopšte svjestan šta je napisao i on preporučuje našem Fudbalskom savezu da se odigra utakmica, odnosno da savez ne traži od policije da se utakmica zabrani. To treba dobro pročitati. Već šaljemo pismo da izgleda nije svjestan šta je rekao. Inače, to nije pitanje FIFA-e nego UEFA-e (Evropska fudbalska unija)”, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Erol Salihu, sekretar Fudbalskog saveza Kosova.

Crvena Zvezda i Trepča iz Sjeverne Mitrovice trebaju igrati za šesnaestinu finala Kupa Srbije. Žrebom je određeno da se utakmica odigra u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

Fudbalski savez Kosova održavanje te utakmice smatra provokacijom, te je u augustu od nadležnih organa Kosova zatražio da ne dopuste da se tako nešto desi, a o tome su obavijestili i FIFA-u i UEFA-u. Od njih se zatražilo da zabrane takmičenja klubova iz Srbije na teritoriji Kosova.

FSK takođe smatra sa je dodatni problem to što u statutu Fudbalskog saveza Srbije i dalje stoji da je jedan dio “Kosova i Metohije” pod njihovom organizacijom, što je preneseno i FIFA-i.

(StarMo)