Naslovnica Region Kosovo: I Bošnjaci “presudili” u izboru nove vlade

Kosovo: I Bošnjaci “presudili” u izboru nove vlade

423
Albin Kurti

Priština — Zastupnici u kosovskom parlamentu potvrdili su novu vladu premijera Albina Kurtija. Za novu vladu ruku je digao 66 od 120 zastupnika koliko broji kosovski parlament.

Novi premijer Kosova bit će Albin Kurti, a njegova vlada imat će dva zamjenika premijera, 15 ministara i 33 zamjenika ministara, javila je Radiotelevizija Kosova,l a prenose bh. mediji.

U novu vladu Kurti je predložio i dva predstavnika Srpske liste, sestrinske stranke naprednjaka u Srbiji koje vodi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Kurti je vođa pokreta Samoodređenje koji je na parlamentarnim izborima dobio najviše zastupničkih mandata. Samoodređenje je s drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (LDK) Ise Mustafe koncem prošle sedmice usaglasio uslove za formiranje koalicione vlade.

Mediji su javili da su pri izboru nove vlade Kosova presudni bili glasovi glasovi manjinskih poslanika iz nesrpske zajednice, odnosno glasovi bošnjačkih, turskih, romskih, egipćanskih poslanika iz multietničke parlamentarne grupe Šest plus.

(StarMo)