Naslovnica Region Kosovo: Hitan paket fiskalnih mjera

Kosovo: Hitan paket fiskalnih mjera

384
foto arhiva

Priština — Vlada Kosova u tehničkom mandatu usvojila je hitan paket fiskalnih mjera vrijedan gotovo 180 miliona eura, kako bi pomogla građanima i ekonomiji zemlje u vrijeme vanrednog stanja u zdravstvu i primjene mjera protiv širenja korona virusa.

Jedna od mjera Vlade donesenih na telefonskoj sjednici u ponedjeljak navečer, dvostruka je isplata vrijednosti socijalne šeme za sve korisnike socijalnih šema za april i maj.

Odobrena je i dodatna doplata u iznosu od 30 eura mjesečno svim korisnicima socijalnih i penzijskih šema koji primaju mjesečna primanja u iznosu manjem od 100 eura za april, maj i juni, saopćeno je iz Vlade.

Vlada je odlučila i finansijski podržati trgovačka društva koja se nalaze u finansijskim poteškoćama kroz pokrivanje troškova mjesečnih zarada za zaposlene u iznosu od 170 eura za april i maj, subvencije za zakupnine prostora do 50 posto vrijednosti za mala i srednja preduzeća i pokrivanje vrijednosti penzijskih doprinosa za plate za april i maj.
Sto zaposlenima u prodavnicama

Vlada je odlučila omogućiti beskamatno kreditiranje javnih preduzeća koja imaju finansijskih poteškoća zbog vanredne situacije u javnom zdravstvu, u cilju obezbijeđenja njihove privremene likvidnosti, s povratom do 31.

Jedna od mjera je pružanje dodatne finansijske podrške općinama na Kosovu koje su pogođene pandemijom.

(StarMo)