Naslovnica Sport Kosovo dobilo bitku: Biće i zastave i himne

Kosovo dobilo bitku: Biće i zastave i himne

510

Madrid — Prema pisanju El Confidenciala, čini se da je Kosovo dobilo logističku bitku protiv Španije pred kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koja bi se trebala igrati 31. marta.

Podsjećanja radi, Španci ne priznaju Kosovo kao državu pa je špansko ministarstvo vanjskih poslova odredilo da gosti ne smiju imati tretman suverene države na ovom susretu. To znači da organizatori utakmice te komentatori u prenosu ne bi smjeli govoriti da Španija igra protiv Kosova, nego protiv ekipe s teritorije Kosova.

Također, njihova zastava ne bi se prikazivala uz špansku, a njihova himna ne bi bila navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao muzika koja predstavlja teritoriju Kosova. Španski fudbalski savez ni na koji način ne bi isticao da igra protiv suverene države, prenosi Index.hr.

“Potez Španaca je uzaludan i nepravedan. Mi smo država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja svijeta te smo članica Uefe i Fife. Pravila Uefe i Fife su kristalno jasna i Španci to znaju te ne smiju mijenjati ta pravila. Igrat ćemo utakmicu samo pod našom himnom i zastavom. U suprotnom, nećemo izaći na teren”, poručili su nakon toga s Kosova.

Ipak, španski mediji iz izvora bliskih vladi saznaju kako su Kosovari napravili veliki pritisak na Uefu i špansku vladu te da su Španci popustili. Tako će kosovska zastava biti uz špansku, intonirat će se i himna, a Kosovo će se predstavljati kao državu.


(StarMo)