Naslovnica Izdvojeno Kosor: Dodik zaštitnik Hrvata?

Kosor: Dodik zaštitnik Hrvata?

413

Zagreb — Jadranka Kosor, bivša premijerka Republike Hrvatske, osvrćući se na posjetu Milorada Dodika Zagrebu rekla je da on ne bi trebao sam biti sagovornik niti Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, niti Andreja Plenkovića, premijera te zemlje, budući da se takvim posjetama ne rješava ništa.

Ona je kazala da se Hrvatska kao članica EU obavezala na poštivanje vladavine prava i međunarodnih presuda, koje je Dodik u prošlosti negirao.

“Ljudi, političari koji ne poštuju odluke međunarodnih sudova – a to se odnosi na Dodika, nisu prvi s kojima su predstavnici Hrvatske morali razgovarati. Dodik je pozvan kao član Predsjedništva. U tom slučaju, učinjeno je ono neuobičajeno. Sugovornik predsjednika Republike Hrvatske su bila trojica članova Predsjedništva BiH. Sugovornik predsjedniku Vlade RH je Vijeće ministara i predsjedatelj Vijeća ministara. Tako je bilo u prošlosti”, kazala je Kosor, prenosi Patria.

Ona je istakla u Danu uživo televizije N1 kako je očekivala da će Zoran Milanović otići u Sarajevo, te da učešće Dodika u tom smislu ne bi bilo propitivano.

“Ovako – ta posjeta je otvorila niz pitanja. Politika Dodika, koju je jasno objasnio i dan prije, neskrivene tendencije spajanja Republike Srpske sa Srbijom i tako dalje. To je nešto što je za državu članicu EU, kakva Hrvatska jeste, je neprihvatljivo sa stajališta temelja EU, a to je vladavina prava”, kazala je Kosor.

Vladavina prava se očituje i u tome da se poštuju institucije i svoje, ali i tuđe države, dodala je.

“Ne mogu zamisliti da zaštitnik prava Hrvata može biti osoba zbog koje se mnogi Hrvati nisu vratili u RS. Tu mislim na Dodika. Jednakopravnost Hrvata u BiH ne može biti osoba koja je odlikovala i osobu koja je osuđena za ratni zločin, koji je granatirao hrvatski grad. Mislim da se Hrvatska mora držati deklaracije Parlamenta Hrvatske, deklaracije o pomoći Hrvatima u BiH, gdje se upravo šalje poruka o njihovoj zaštiti na temelju europskih vrijednosti”, navela je Kosor.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)