Naslovnica Politika Košarac: Sankcije bi “zaoštrile odnose u BiH”…

Košarac: Sankcije bi “zaoštrile odnose u BiH”…

98
Staša Košarac

Sarajevo– Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Poljske u BiH Jaroslavom Lindenbergom o aktuelnoj političkoj situaciji i unapređenju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Ministar Košarac informirao je ambasadora Lindenberga o stavovima političkih predstavnika iz Republike Srpske u vezi sa aktuelnim političkim prilikama u BiH, s fokusom na neophodnost poštivanja izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Republika Srpska i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH apsolutno su privrženi implementaciji slova Dejtonskog sporazuma i poštovanju ustavnih nadležnosti. Nećemo pristati niti prihvatiti nametnute odluke bivših visokih predstavnika, koji su na devijantan način pristupali slovu Dejtona, kao ni sporne odluke Ustavnog suda BiH. Zagovaramo puno uvažavanje i nastavak traženja rješenja u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma – poručio je ministar Košarac.

Ponovio je stav da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju legitimitet Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH, jer nije, tvrdi Košarac, imenovan u skladu s procedurama, međunarodnim pravom i Aneksom 10 Ustava BiH, odnosno Dejtonskog sporazuma.

Sagovornici su ocijenili da je izlaz iz aktuelne političke krize u BiH neophodno tražiti u dijalogu predstavnika tri konstitutivna naroda, bez intervencionizma dijela međunarodne zajednice, a izražen je i zajednički stav da eventualno uvođenje sankcija ne doprinosi stabilizaciji ukupnih prilika, te da bi to dodatno zaoštrilo odnose u BiH.

– Činjenica je da sankcije nisu rješenje, ali mi nemamo problem čak ni s tim, ukoliko je u pitanju zaštita ustavnog kapaciteta i interesa Republike Srpske i srpskog naroda. Niko iz Republike Srpske ne priziva rat kao opciju, niti ratna retorika dolazi od nas. Apsolutno smo saglasni i privrženi očuvanju mira i stabilnosti kroz poštovanje izvornog Dejtona – dodao je ministar Košarac.

(StarMo)