Naslovnica BiH Košarac: Odluka Vlade RH o graničnim prelazima se “može ispraviti”

Košarac: Odluka Vlade RH o graničnim prelazima se “može ispraviti”

179
Staša Košarac

Sarajevo — Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je povodom informacija da Hrvatska planira zatvoriti pet graničnih prijelaza sa BiH, da je to neprihvatljivo s obzirom na činjenicu da to može prouzrokovati zastoj u plasmanu roba proizvedenih u BiH, te poslovnoj zajednici uzrokovati povećanje transportnih troškova.

– Riječ je o jednostranoj odluci Hrvatske i vjerujem da se ta odluka može ispraviti. Veoma je značajno i važno da imamo dobre susjedske odnose sa Hrvatskom, odnosno da imamo dobre odnose sa svim zemljama EU koja je naš ključni vanjskopolitički cilj – rekao je Košarac na konferenciji ze medije u Sarajevu.

Vjeruje da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH adekvatno reagovati i da na temelju svoje korespondencije sa hrvatskim vlastima ovo pitanje na adekvatan način tretirati.

– Uvjeren sam da postoji senzibilitet i razumijevanje od ministrice Bisere Turković da to pitanje stavi na red prioritetnih pitanja – naveo je Košarac, dodajući da se ne smije dopustiti da dođe do zastoja u vanjskotrgovinskom prometu bh. proizvoda.

Košarac je dodao da su danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice, kao i da su obavjestili Delegaciju EU o ovom pitanju, jer smatraju da se ovakva jednostrana odluka hrvatskih vlasti treba promijeniti.

(StarMo)