Naslovnica BiH Košarac: Nije ugrožen izvoz mesa i jaja iz BiH u EU

Košarac: Nije ugrožen izvoz mesa i jaja iz BiH u EU

329
foto arhiva

Sarajevo — Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da izvoz mesa peradi, proizvoda od mesa peradi i jaja za preradu iz BiH u Evropsku uniju nije obustavljen niti ugrožen.

– Pojedine strukture su u proteklom periodu iznosile različite dezinformacije i špekulacije o zabrani izvoza pilećeg mesa i industrijskih jaja na evropsko tržište, između ostalog, pominjući mogućnost da će BiH 31. marta ostati bez dozvola za izvoz u EU. Zabrane izvoza neće biti, tako da domaći peradari nastavljaju neometan plasman svojih proizvoda na tržište EU – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, jedna od obaveza BiH kada je u pitanju izvoz mesa peradi i proizvoda mesa peradi na evropsko tržište je provođenje testiranja na određene zarazne bolesti.

– Poteškoće su se pojavile zbog neprovodive i neadekvatne odluke iz 2005. o određivanju referentnih laboratorija u BiH, koje su trebale izvršiti ta testiranja. Ta odluka nije u skladu sa standardima EU. Nažalost, prethodna struktura Ministarstva u potpunosti je zanemarila problem, što je potpuno nedopustivo i neprihvatljivo – ocijenio je Košarac.

Napomenuo je da se, po preuzimanju ministarskog mandata, aktivno posvetio rješavanju tog nasljeđenog problema, što je rezultiralo pozitivnim ishodom za domaći peradarski sektor.

– Cijeneći potrebe naših izvozno orijentisanih peradara, kontinuirano smo sarađivali sa Delegacijom EU u BiH, Evropskom komisijom i nadležnom evropskom laboratorijom u Veneciji, te u konačnici došli do ad hoc rješenja, koje osigurava nastavak neometanog izvoza pilećeg mesa u EU – naglasio je ministar Košarac.

(StarMo)